Mokotowskie Hospicjum Świętego Krzyża


Många tror att vi enbart hjälper barn på barnhem och barn till mycket fattiga familjer. Det var så det började och det är så det ser ut till största delen än idag. Vi tog ett beslut för en tid sedan att även göra det vi kan för detta sjukhus. Vi kanske inte kan hjälpa dem med allt, men med gemensam kraft kan vi göra så mycket mer för dem!

Mokotowskie Hospicjum har funnits sedan 1987 och är ett av de äldsta i sitt slag i Polen. Deras mål är att ge stöd åt sjuka och de människor som befinner sig i särskilt svåra fysiska, sociala eller andra familjesituationer. All den hjälp de erbjuder är gratis.

Bortsett från de 35 män som idag bor permanent på sjukhuset tar de emot 200 – 300 personer per dag, som får ett mål mat samt hjälp med mindre skador mm. De gör även hembesök till behövande runt om Warszawa med omnejd.

I deras journaler hittar man många tusen människor som drabbats av fattigdom och svåra sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, multipel skleros, förlamning, post amputation och många andra sjukdomar. Det finns även de med funktionhinder, familjer med sjuka barn mm. Det finns ett stort antal hemlösa, oförsäkrade, stora familjer, familjer med missbruk, dysfunktionella, familjer som inte kan ge sina barn rätt vård i hemmet och så mycket mer. Det rör sig om mycket fattiga människor helt enkelt!

De åker även ut med bil i Warszawa och söker upp hemlösa som behöver hjälp – Street Walking kallas det för. Har de pengar åker de ut året runt, men oftast får de lägga undan och spara till vinterhalvåret då det är mycket kallt och så svårt för de hemlösa. De åker även ut till bestämda platser och lämnar mat åt behövande. De har alltid säkerhetsvakter med sig på dessa turer då det ibland kan vara ett farligt jobb.

När vi fick frågan om vi kunde hjälpa dem blev svaret ett tveklöst ja. Sedan dess har vi varit och besökt dem två gånger för att lära oss mer om dem och deras behov. Det har varit gripande besök och vi vill göra vårt bästa för dessa människor som bor, arbetar och får hjälp av Mokotowskie Hospicjum. De har frågat oss om hjälp med så mycket och framför allt frågat efter sjukhusutrustning, så detta kommer bli ett projekt på lång sikt.

De får idag 2,10 zloty per patient (35st) som ska täcka matkostnaden för en hel dag, det vill säga 4 kronor och 72 öre per person! Maten de serverar till de 200-300 personerna som kommer och äter ett mål per dag, bidras från kyrkor och så kallade matbanker.

Efter våra besök vet vi att vi kan göra mycket för dessa människor och de behöver all hjälp de kan få.

Vi hoppas att ni som väljer att stötta oss även finner något i denna behovslista som ni kan hjälpa till med.

Vi är evigt tacksamma för ert stöd!

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.